Adviesbureau voor ondernemers die een kinderopvang willen starten

Advies voor BSO’s

Vergunningen en regelgeving

Bouwvergunning

Melding brandveilig gebruik

Andere vergunningen en regelgeving

Bouwvergunning

Een groot aantal voorschriften over het (ver)bouwen, gebruiken en slopen van gebouwen en andere bouwwerken is samengevoegd in het Besluit  Bouwwerken Leefomgeving 2024. 

De eisen in het Bouwbesluit zijn afgestemd op het gebruik van het gebouw en de verschillende ruimtes daarin. Er zijn twaalf ‘gebruiksfuncties’ waarvan de meeste zijn onderverdeeld in ‘subgebruiksfuncties’. Iedere vorm van kinderopvang valt onder de ‘bijeenkomstfunctie’ en meer specifiek onder de subgebruiksfunctie ‘bijeenkomstfunctie voor kinderopvang’.

Voor buitenschoolse opvang, die gericht is op kinderen in de basisschoolleeftijd en waar niet wordt geslapen, zijn de eisen voor kinderopvang gelijk aan de eisen voor een onderwijsfunctie. Daardoor blijft het mogelijk om dit type kinderopvang in een schoolgebouw onder te brengen zonder dat het gebouw aan zwaardere eisen moet voldoen.

Het BBL maakt onderscheid tussen bouwvoorschriften voor nieuwbouw, verbouw en bestaande bouw. Wanneer een nieuwe kinderopvang wordt gebouwd, dan gelden de nieuwbouwvoorschriften. Voor een bestaande kinderopvang gelden de voorschriften voor bestaande bouw. Wordt een bestaande kinderopvang verbouwd, dan gelden de voorschriften voor verbouw. De verbouwvoorschriften gelden alleen voor die delen van het gebouw die daadwerkelijk worden verbouwd.

In sommige gevallen moet een omgevingsvergunning activiteit bouwen worden aangevraagd (bouwvergunning). Dat is bij nieuwbouw altijd het geval en bij verbouw soms.

Het aanvragen van een bouwvergunning is een specifieke procedure waarbij plattegronden en gegevens worden aangeleverd via het digitale Omgevingsloket. Hierbij moet worden gekozen voor dagopvang voor meer dan 10 personen jonger dan 12 jaar.

Vaak is er een architect nodig om de aanvraag in te dienen. 

NM Begeleiding & Advies kan deze werkzaamheden voor je uitvoeren en begeleiden.

Melding brandveilig gebruik

Voor een buitenschoolse opvang met meer dan 10 kinderen, is een melding brandveilig gebruik vereist, omdat er dagverblijf wordt verschaft aan meer dan 10 kinderen jonger dan 12 jaar. Indien een buitenschoolse opvang niet aan de voorschriften van het BBL voldoet kan de gemeente de beperkingen aan het gebruik stellen.

Het doen van een melding brandveilig gebruik is een specifieke procedure waarbij plattegronden en gegevens worden aangeleverd via het digitale Omgevingsloket.

NM Begeleiding & Advies kan deze werkzaamheden voor je uitvoeren en begeleiden. 

De gemeente kan daarnaast ook bestaande gebouwen controleren en toetsen aan de voorschriften uit het BBL voor de bestaande bouw. Wanneer een bestaande kinderopvang niet voldoet aan deze voorschriften, kan de gemeente verlangen dat het pand wordt aangepast. De eigenaar van het kindercentrum wordt dan aangeschreven om de zaken die niet voldoen aan de voorschriften binnen een bepaalde termijn op te lossen. Doet de eigenaar dit niet, dan mag de gemeente zelf tot actie overgaan en de kosten op de eigenaar verhalen.

Per 1 januari 2024 is overigens de vergunning brandveilig gebruik komen te vervallen. Dan wordt het brandveilig gebruik geregeld via een melding brandveilig gebruik.

De procedure is hetzelfde gebleven, alleen is de beslistermijn is korter geworden. Die was maximaal 26 weken.

Andere vergunningen en regelgeving

De inrichting van kindercentra moet ook voldoen aan de Arbo- wetgeving. In de arbocatalogus kinderopvang hebben sociale partners uit de kinderopvang opgeschreven hoe hieraan kan worden voldaan.

Als je kinderopvang aanbiedt, moet je dit doen volgens de kwaliteitseisen die de overheid hiervoor heeft opgesteld. Toezicht op die kwaliteitseisen waarborgt dat de kinderopvang voor alle kinderen verantwoord en veilig is.

Gemeenten in Nederland hebben de opdracht toezicht te houden op de kinderopvang en gastouderopvang en schakelen hiervoor de GGD’en in. In heel Nederland gaan doorgaans circa vierhonderd toezichthouders dagelijks op inspectie en leggen jaarlijks ongeveer 17.000 bezoeken af op de diverse opvanglocaties.

GGD GHOR Nederland heeft de taak om de GGD’en bij het toezicht op de kinderopvang en de gastoudersopvang te ondersteunen en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), dat de kwaliteitseisen vaststelt, te adviseren. Het doel hiervan is het bevorderen van de kwaliteit en de uniformiteit van het toezicht.

Iedereen die woont of werkt op een adres waar kinderen worden opgevangen, moet zich inschrijven in het Personenregister kinderopvang (PRK). Hiervoor heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Met een VOG bewijs je dat je gedrag in het verleden geen bezwaar is voor het uitoefenen van jouw taak of beroep.

De VOG Natuurlijke Personen (NP) die je gebruikt voor de inschrijving in het Personenregister kinderopvang mag niet ouder zijn dan 2 maanden. De VOG moet zijn afgegeven op de functieaspecten 84 (zorgdragen voor minderjarigen) en/of 86 (werkzaam in de kinderopvang).

NM Begeleiding & Advies is er om je het vele werk uit handen te nemen en je bij de veelvoud en complexiteit van wet- en regelgeving in de kinderopvang te begeleiden.

Neem contact op

NM Begeleiding & Advies
Duizendblad 29
4102 KP  Culemborg

KvK-nummer: 60782420

0344-769095

info@advies-kinderopvang.nl

E-mails die wij versturen, kunnen in de spambox terecht komen. Check regelmatig even de spambox als je een reactie van ons verwacht.

Neem contact op

NM Begeleiding & Advies
Duizendblad 29
4102 KP  Culemborg

KvK-nummer: 60782420

0344-769095

info@advies-kinderopvang.nl

E-mails die wij versturen, kunnen in de spambox terecht komen. Check regelmatig even de spambox als je een reactie van ons verwacht.

© 2023 - 2025 NM Begeleiding & Advies - Alle rechten voorbehouden

Website door Buro Kriebels

Chat openen
Hallo 👋
Wat kunnen wij voor je doen?